Kolibrići u rujnu 2021.

Vrtićka djeca često žele u vrtić ponijeti svoju omiljenu igračku. Period adaptacije je vrlo osjetljiv period i dobro je da dijete ima nešto što ga povezuje s domom i pruža mu sigurnost. Mi kao odgojitelji svjesni smo tog perioda i u dogovoru s roditeljima uveli smo nošenje igračaka jednom tjedno.

Zašto je dobro ponijeti igračku? Igračka olakšava period adaptacije jer ima nešto uz sebe što ga povezuje s domom. Uči ga odgovornosti, dijete treba razmisliti što želi ponijeti sa sobom, koji dan nosi igračku u vrtić i na kraju taj određeni dan se treba sjetiti svojeg plana. Uz sve to dijete se dogovara s roditeljima koju igračku će uzeti i u vrtiću će voditi računa o njoj. Dijete se uči dijeliti.

Svi znamo da je dijete emotivno vezano za neku igračku. Uz to što želi pokazati tu igračku svojim prijateljima on mora biti svjestan da će tu igračku morati i dati drugoj djeci da se igraju. Dijete uz pomoć igračke obogaćuje svoj rječnik, uči o veličini, boji, materijalu. Odgojitelj kroz razne pitalice potiče dijete da misli, da odgovara, da koristi složene rečenice.

Mi ćemo pravilo donošenja igračaka nastaviti i dalje te na taj način poticati na socio – emocionalni rast i razvoj ličnosti.

Jer svi smo mi imali svoju „najdražu igračku“, zar ne?