Kolibrići u rujnu hrabro krenuli u novu pedagošku godinu

Kolibrići u rujnu hrabro krenuli u novu pedagošku godinu 1 (1)

Mjesec rujan obilježio je početak nove pedagoške godine što za djecu i njihove obitelji predstavlja veliki događaj u životu. Uzbuđenje, iščekivanje, veselje, zabrinutost, a pomalo i strah obično su neki od osjećaja koji su se tada javili. Konkretno, za novoupisanu djecu ove godine bio je to proces tijekom kojeg se dijete prilagođava na novi prostor, odgajatelje, drugu djecu, ritam i pravila vrtića/skupine. Općenito, Kolibrići u rujnu hrabro i odvažno krenuli su u novu pedagošku godinu, sve izazove i poteškoće dosta su dobro savladali. U samom početku mjeseca rujna nastojali smo upoznati naše nove prijatelje, kao i upoznati ih sa skupinom, prostorom u kojem će svakodnevno boraviti. 

Kolibrići u rujnu hrabro krenuli u novu pedagošku godinu
Kolibrići u rujnu puno su crtali

Pomalo, krenuvši s tjednim aktivnostima razvijali smo finu motoriku, samostalnost, motoričke vještine i nešto vrlo važno, poticali smo dječji bonton. Sve te aktivnosti nastojali smo prvenstveno poticati u jutarnjem krugu nakon doručka kada imamo priliku jedni s drugima razmijeniti neke važne stvari. 

Također, razgovarali smo o promjenama koje se događaju u prirodi koja nas okružuje, istraživali jesenske plodove pri čemu smo se služili svim potrebnim osjetilima (vid, njuh, opip, okus). Naravno, bilo je i drugih aktivnosti kroz koje su djeca razvijala kooperativnost te igrajući se, učila. 

Dječji vrtić Luna Rijeka

Nadalje, djeca su se kroz sklopove aktivnosti približila ježu kao životinji. Omogućen im je bio uvid u slikovnice, promatranje fotografija, pjevanje pjesmica o ježu, uspoređivanje izgleda ježa s drugim životinjama kao i upoznavanje s njegovim obilježjima. Djeca su rado slušala razne brojalice, priče te sudjelovala u likovnim aktivnostima koje smo provodili. 

Djeca su se kroz sklopove aktivnosti približila ježu kao životinji

Posljednje, čime smo i priveli ovaj mjesec kraju bila je tema „Zdrava hrana“. Izrađivali smo piramidu zdrave hrane, ljepili sličice raznih zdravih i nezdravih namirnica, promatrali, razgovarali i istraživali hranu kako bi približili spoznaju o važnosti zdrave prehrane. Razgovarali smo što volimo, a što ne volimo konzumirati, koliko je bitna raznolika prehrana i razvoj zdravih navika za naš rast i razvoj. 

Kolibrići u rujnu hrabro krenuli u novu pedagošku godinu